maanantai 15. huhtikuuta 2013

Itseilmaisua ja abstraktin taiteen maalaustekniikoita



Tehtävän anto oli seuraavanlainen:        


 "Itseilmaisua ja abstraktin taiteen maalaustekniikoita muodonannossa yhdistävä sekatekniikkaharjoitus & kirjallinen pohdinta (1 sivu) harjoituksen koulusovellettavuudesta: oman sovelluksen esittely. Kerroksellinen maalaus: värin lisäys ja poistaminen (Laaja sivellinvalikoima, sieni, kuplamuovi, skrapa, tikku. Tekniikat: maalauskerrokset (2), roiskinta, valutus, aiemman kerroksen avaaminen). Tavoitteet: itseilmaisussa tuotetaan omaa maalausjälkeä esille käyttäen abstraktin taiteen maalaustekniikoita monimuotoisesti muodonannossa lisäten ja poistaen väriä. Esitys voi olla esittävä tai abstrakti. Välineet: puolipeitevärit, pulloväri ohuena kerroksena käytettynä (peittävä vaikutelma), akryyliväri paksuhkona kerroksena käytettynä(impasto eli paksu tekstuuripinta maalauksessa). Tee aluksi pienimuotoinen tekniikkaharjoitus, kokeile välineitä ja värejä. Jatka työskentelyä steiner-paperille."

Lähdin toteuttamaan itseilmaisua ja abstraktin taiteen maalaustekniikoita todella avoimella kädellä. En pidätelly taiteen syntymistä vaan annoin värien roiskua  villisti. Mielestäni tämä sopii koulusovellutukseksi tietyin varauksin. Oppilas saa paljon varmasti irti siitä, että varsinaista tehtävänantoa ei ole vaan saa niin sanotusti "luoda itseään". Tämä antaa vapauksia sellaisille oppilaille, joilla on luomisen tuska tyhjän paperin muodossa. Toisaalta oppilaat voivat sotkea vaatteensa ja työ pisteensä. Työ itsessään oli siis hyvinkin sotkeva ja tästä syystä en välttämättä veisi tätä sovellutusta suoraan kouluun, vaan ehkä jonkinlainen sovellutus tästä. Tila jossa työ tehdään täytyy suunnitella hyvin ja oppilaiden suojavarustukseen tulee kiinnittää paljon huomiota. 

Oma tuotokseni oli melko abstraktin lähestymistavan mukainen. Kokeilin monipuolisesti eri tekniikoita, joita edellä olevassa ohjeistuksessa määriteltiin. Työ onnistui mielestäni hyvin ja työn toteuttaminen oli mukavaa. Itseilmaisu kuvataiteen keinoin oli siis ainakin itselle mieluisin lähestymismuoto kuvataiteen tuottamiseen. Valitettavasti työni jäi kiinteistöjen hautuu maalle eli mäellä sijaitsevaan Artika rakennukseen. Valitettavasti kyseisestä työs ei ole jäljellä kuin muistot juuri tämän rakennusteknisen ongelman vuoksi.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti